Covid-19 ile beraber e-ticaret yoğun bir şekilde arttı. Global arenada Amazon, eBay gibi platformlar ciddi satış sayılarına ulaşırken, Türkiye’de ise bu başarı Trendyol ve Hepsiburada’ya ait.
Geçtiğimiz günlerde Getir’in İngiltere’de hizmete başlamasıyla Avrupa pazarına açılması, internet üzerinden alışverişin ülkemizde de oldukça yol kat ettiğinin bir göstergesiydi. Çok ciddi yatırımlar alan Getir’den sonra bu sefer de sıra Trendyol’da. Şirket yüklü bir yatırım alarak, Türkiyenin en büyük firmaları arasında zirveye oturdu.



Trendyol, Çinli e-ticaret şirketi Alibaba‘dan 330 milyon dolarlık yatırım aldı ve şirket değerlemesini 11 milyar dolara yükseltti. Bu yatırımla Trendyol, Türkiye’nin sadece en değerli teknoloji şirketi değil, aynı zamanda en değerli şirketi oldu.
2018 yılında Alibaba ortak olduğunda yaklaşık 1 milyar dolar değerlemeye sahip olan Trendyol, iki yıl sonra 2020’de değerlemesini 3.75 milyar dolara, bundan bir yıl sonra bugün de değerlemesini 11 milyar dolara yükseltti.
Trendyol’un son dönemdeki yükselişinin asıl sebebi ise Covid-19. Pandemi nedeniyle evde kalmak durumunda kalan insanlar, bunalım ve depresyonun artmasıyla beraber paralarını online alışverişe akıttı. Açıklanan raporlara göre şirket, 2020 yılı içerisinde 347 milyon adet ürün satışı gerçekleştirdi. Günlük ortalama 1 milyondan fazla satış yapan site, Türkiye’nin en büyük online alışveriş adresi haline geldi.
Gerçekleşen yatırım sonrası Alibaba’nın Trendyol’daki toplam hissesi yüzde 86.50’ye yükselirken, şirketin kurucu ortağı Demet Mutlu yüzde 6.96, Evren Üçok yüzde 5.55, Begüm Tekin yüzde 0.78 ve Zeki Güçlü Kaya ise yüzde 0.21 hisse oranlarına sahip oldu.
Sadece e-ticareti kapsayan kıyafet, teknolojik ürün vb. ile yetinmeme kararı alanTrendyol, yeni saha arayışına da girmişti. Alternatif olarak gıda sektörüne de giren şirket, rakiplerinden çekinmeden o alana da girdi. Şirket, Getir ve Banabi’nin gibi güçlü rakiplere sahip olan Trendyol, elinde tuttuğu yatırım ve güç sayesinde hala büyüme olanığına sahip. Hızlı market ve yemek bölümünden, kullanıcıların gıda ihtiyaçlarını gidermesine de yardımcı oldu. İkinci el sektörüne de el attı. Burada kullanıcılar, sahip oldukları ikinci el eşyaları satarak gelir elde edebiliyor.
Trendyol, iki sene içerisinde değerlemesini 3.75 milyar dolara yükseltmeyi başardı. Pandemi ile rekor yükseliş yaşayan şirket, bundan sadece bir sene sonra değerini üçe katlayarak, 11 milyar dolara ulaştı.