


Google uzun süredir internet kullanıcılarının tercihi oldu, peki birkaç dakikalığına çöktüğünde gerçekten ne kadar etki yaratabilir? Google 5 dakikalığına kapansa ne olurdu?
Google: Kısa Bir Özgeçmiş
1995 yılında bir üniversite yurt projesi olarak yola çıkan Google’ın kendi adını taşıyan arama motorunun eskisi gibi olmadığını söylemek yanlış olmaz. Başlangıç olarak, şirket 1998’de kurulmadan önce Backrub olarak adlandırılıyordu. Daha sonra, hem matematiksel bir kelime oyunu hem de yaratıcılarının vizyonu olan bir isme dönüştü. “Dünyadaki bilgileri organize etme” misyonuyla Google, sonunda basit web aramalarından daha fazlasını yapan bir şeye dönüştü.
Google 5 Dakikalığına Kapansa Ne Olurdu?
Google, ABD’de iş bulmayı kolaylaştırmaktan bir enstrümanın ayarlanmasına yardımcı olmaya kadar, arama motorunu alternatiflerine göre daha fazla tercih edilir hale getirmek için adımlar attı. Hatta, kullanıcıların şarkıları mırıldanarak bulabildikleri için artık Google’da arama yapmak için kelimelere ihtiyaç duymadığı bir noktaya kadar geldi. Şirketin artan küresel kullanıcı tabanı, yıllar boyunca yaptığı iyileştirmelere ve yeni hizmetlere atfedilebilse de, teknoloji devinin tüm bunlardan önce web ve netizenleri üzerinde zaten büyük bir etkisi olduğu görülüyor. Mesele şu ki, internet besin zincirinde gerçekte ne kadar yüksek olduğunu göstermek için önce aşağı inmesi gerekiyordu.
Elbette, Google internetin tamamını oluşturmayabilir, ancak başlangıcından bu yana on yıldan fazla bir süre sonra, oldukça yakın olduğunu gösterdi. 2013’te Google, internetin genel web trafiğinin %40’ını oluşturduğu dönemde yalnızca beş dakikalığına çöktü. Kesinti, Google Drive ve YouTube’u da kullanılamaz hale getirdiğinden, etkilenen tek şeyin Google web aramaları olmadığını belirtmekte fayda var. Neyse ki, o sırada etkilenen netizenler için hizmetleri sadece dört dakika içinde tekrar çevrimiçi oldu. Google nihayet toparlandıktan sonra internet trafiği %50 arttı, bu da internetteki faaliyetlerin büyük kısmının bir şekilde Google’ı bir şekilde içerdiğini gösteriyor.
Google Bilerek mi Çökertildi?



Bazıları olayın bir tanıtım dublörlüğünden başka bir şey olup olmadığını tartışıyordu, ancak ortaya çıkan zararlar aksini gösteriyor. Cnet’e göre, kesintinin Google’a 371.000 dolara mal olduğu bildirilirken, 2009’daki benzer bir dava öfkeli netizenlerin tepkisine neden oldu. Google, işleri hızlı bir şekilde düzeltmeyi başarsa da, şirketin kötü şöhretli elektrik kesintisinin gerçek nedenini açıklamaktan kaçındığı bildirildi. Yine de kesin olan bir şey var ki, Google’ın kesinti geçmişi, teknoloji devinin internet üzerindeki devasa varlığına ve etkisine kesinlikle biraz güven veriyor.
Google’ın kesintiye uğradığı her zaman ne kadar insanın etkilenmesi o kadar şaşırtıcı olmamalı. Sonuçta, Google web arama kullanıcılarının sayısı tek başına rakip arama motorlarını büyük ölçüde geride bırakıyor. Küresel İstatistiklerden elde edilen veriler, Google’ın ABD’deki kullanıcı aramalarının %87’sine sahip olduğunu gösteriyor. Ancak, Google sadece en üst sıralarda yer almıyor, aynı zamanda web tarayıcıları açısından da büyük bir farkla hakim durumda. Bu, Google Chrome’un 3,3 milyar kullanıcıyı veya tüm internet kullanıcılarının %41’ini talep ettiği 2021’de kanıtlandı diyebiliriz.
En yakın rakip Apple’ın Safari tarayıcısı geride kaldı, geri kalanı ise yetişmek için çok uzak. Bu eğilim, Google Chrome’un 2022’de bir kez daha en popüler web tarayıcısı haline gelmesiyle sonraki yıl da devam etti. Beş dakikalık hızlı bir elektrik kesintisi geçmişte çok fazla kargaşaya neden olduysa, Google’ın şu anda milyarlarca artan devasa kullanıcı tabanını daha ne kadar etkiler?
Peki, Google tekrar çökerse internetin sonu gelir mi? Sizler neler düşünüyorsunuz?
Kaynak: SlashGear
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!