Elon Musk içinde bulunduğumuz dönemin ayrılamaz bir parçası ve muhtemelen gelecek kuşaklar için ders kitaplarında görünecek bir yüz. 21. yüzyılın en büyük iş adamı ve teknoloji geliştiricilerinden biri. Birbirinden farklı şirketleri ile pek çok alanda – özellikle rekabetin az olduğu alanlarda – pazarın büyük kısımlarını elinde tutuyor. Peki hangi sektörlerde hangi şirketlere sahi? İşte Elon Musk’ın sahip olduğu tüm şirketler.
Elon Musk’ın Sahip Olduğu Tüm Şirketler: En Büyüğü Hangisi?
Tesla Motor Company
Sanılanın aksine Elon Musk, Tesla’yı sıfırdan kurmadı. Şirket belli bir süredir varlığını sürdürüyordu ve popüler iş adamı 2004 yılında 6.5 milyon dolar karşılığında en büyük hissedar oldu. Fakat Musk bununla da yetinmedi ve 2008’de şirketin CEO’su oldu, 2009’da ticari olarak satılan ilk arabası Roadster’ın piyasaya çıkışını denetledi.



SpaceX
Musk, 2002 yılında PayPal’ı sattıktan sonra SpaceX’i kurdu. Bir röportajda bahsettiği üzere Elon başlarda işe aldığı her çalışan ile birebir görüştü. SpaceX o zamandan beri NASA ile anlaşmalar imzaladı ve yörüngeye ve Uluslararası Uzay İstasyonuna astronot gönderen ilk özel şirket oldu. Bu alanda Musk’ın rakibi yok denecek kadar az, fakat Jeff Bezos’un sahip olduğu Blue Origin, SpaceX’in başını ağrıtabilir gibi duruyor.



Neuralink
Musk, bir gün insanları hiper-zeki yapacak, travmatik beyin yaralanmalarını iyileştirecek ve felçli insanların tekrar yürümesine izin verecek beyin implantları yaratma misyonuyla 2016 yılında Neuralink’i kamuoyuna duyurmadan kurdu.



The Boring Company
Musk, Boring Company’yi 2016 yılında SpaceX’in bir yan kuruluşu olarak kurdu ve 2018’de bağımsız bir şirkete dönüştürdü. Şirketin misyonu, büyük şehirler arasında yüksek hızlarda araba çekecek ve otoyol tıkanıklığını azaltacak “hiperloop” tüpler inşa etmektir. Boring Company, Las Vegas’ta iki kısa döngü ve Los Angeles dışında bir test tüneli açtı – ancak Musk’ın çok daha büyük hedefleri olduğu iddia ediliyor.



Listemizde yer almayan ve “neden yok?” diye soracağınız bazı şirketler elbette vardır. Fakat bunlar yan kuruluş olarak isimlendirilen başka bir şirkete bağlı durumda olan firmalar. En büyük örneği ise Solarcity. 2006 yılında Tesla’nın bir yan kuruluşu olarak kuruldu ve güneş enerjisi panelleri üzerine iş yapıyor, fakat dediğimiz gibi yan kuruluş. Sizler bu şirketler arasında hangisini başarılı buluyorsunuz?
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!