29 Nisan Perşembe günü Çin tarafından uzaya fırlatılan Long March 5B roketi, fırlatıldıktan sonra kontrolünü kaybetmişti. Yörüngede başıboş bir şekilde dolaşan roket, günler süren bekleyiş sonunda Hint Okyanusu’na ve Maldivler’e yakın bir yere düştü.
Uzay konusundaki yarışa katılan son ülkelerden olan Çin, kendi uzay istasyonunu kurmak için harekete geçmişti. İstasyonun 22 ton ağırlığındaki ana modülünü uzaya taşıyacak olan Long March 5B roketi ise 29 Nisan günü proje kapsamına fırlatılmıştı. Ancak devasa roketin kontrolü, fırlatıldıktan sonra kaybedildi ve roket, Dünya’nın çevresinde 25 bin kilometreden fazla bir hızla dönmeye başlamıştı.
ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, Çin’e ait roketin 8-10 Mayıs tarihleri arasında Dünya atmosferine gireceğini ve çakılacağını tahmin ettiklerini duyurmuştu. Roket, tam da tahmin edildiği üzere bu sabah itibariyle Dünya’ya düştü. Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi, yaptığı açıklamada roketin Çin saatiyle 10.24’te (TSİ 05.24) Maldivler yakınlarına düştüğünü duyurdu. Yapılan incelemelere göre roket, 7 saat önce Dünya atmosferine girdi ve düştü.
Düşen roket görevini tamamladı ama geri dönemedi

Uzayda kendi istasyonunu kurmak için yola çıkan Çin, istasyonun ilk parçası olma özelliğini taşıyan çekirdek modülünü Long March 5B roketi ile uzaya fırlatmıştı. Çekirdek modül, roketten ayrıldıktan sonra planlanan yörüngesine oturdu. Ancak görev kapsamında modülü uzaya taşıyan devasa roketin de Dünya üzerinde önceden planlanmış olan bir noktaya iniş yapması gerekiyordu. Maalesef, bu görevi başarıyla tamamlayamadı.
Roketin kontrolden çıkma haberinin duyulmasından sonra dünyadaki birçok uzay araştırmacısı, roketin nereye çakılabileceği konusunda araştırmalarına başlamıştı. ABD Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada roketin bu sabah Türkmenistan’da bir çöle düşebileceğini tahmin ettiklerini açıklamıştı. Long March 5B, yapılan tahmine yakın sayılabilecek bir konuma, Hint Okyanusu’na düştü.
Roketin düşebileceği yerler arasında Türkiye de yer alıyordu. Neyse ki korkulan olmadı ve roket, yerleşim birimlerinden uzak bir noktaya düşmüş oldu.
Çin’in başka bir roketi daha önce de düşmüştü

Çin’in daha önce uzaya yolladığı roketlerden biriyle de benzer bir sorununun yaşandığı uzmanlar tarafından belirtirken, “Çin’in daha önce yolladığı Long March-5B roketinden büyük metal parçalar gökyüzünde uçuşmuş, Fildişi Sahili’nde birçok bina zarar görmüştü. Parçaların çoğu yeryüzüne düşmeden yanıp yok olmuştu ama düşen büyük metal parçalar da vardı. Neyse ki kimse yara almadı” şeklinde açıklama yapılmıştı.
Diğer uzay yazılarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz.