Pandemiyle beraber belli başlı sorunlar ortaya çıktı. Bunlardan bir tanesi de hammadde ve türevlerinin yetersizliği. Ekran kartından otomobil üretimine kadar pek çok sektörü felç eden konulardan bir tanesi de, çip sorunu.
COVİD 19’un zararlarından biri olan çip sıkıntısı günümüzdeki çoğı sektörü etkilemekte. Uzun vadede bu şekilde devam ederse üreticilerin üretimleri durdurması gerekecek. Bu durumun zaten fazlasıyla şişmiş olan araba fiyatlarını da etkileyeceği düşünülüyor.

Küresel çip kıtlığı sayesinde yeni arabalar daha pahalı hale geliyor kullanılmış arabaların ise fiyatı da artıyor. Edmunds’un içgörü müdürü Jessica Caldwell’e göre, Nisan ayında ABD’de yeni bir araba satın alan insanların yaklaşık yüzde 13’ü etiket fiyatının üzerinde ödeme yaptı. Geçen yıl, alıcıların yalnızca yüzde 8’i daha fazla ödeme yaptı. Yeni araç fiyatları bir süredir artıyor, güncel durum ise düşeceği yönünde bir sinyal vermiyor.
Araba talepleri ne durumda?
Otomobil üreticileri, dünya çapında üretim hatlarını geçici olarak kapatıyor. Elde edebildikleri çipler, en çok para kazanan en popüler yeni araçlara gidiyor. Sorunları daha da kötüleşiyor, yeni arabalara ve kamyonlara olan talep artıyor ve bu da fiyat artışlarına yol açıyor. Bu, daha fazla tüketiciyi ikinci el araç pazarına itti, bu da oradaki fiyatları da artırıyor. General Motors, bu hafta yaptığı açıklamada, yeni tam boyutlu kamyonlarının geçen yıla göre yüzde 10 daha pahalı olduğunu ve tam boyutlu SUV’larının yüzde 20’den daha pahalı olduğunu söyledi. Ford’un yeni araçlarının fiyatı, 2019 yılındaki ortalama endüstri artışından 1.900 $ daha fazla arttı. Ancak genel satışlar yükseldi. “Fiyatlar sadece yükseliyor.” Caldwell, “Fiyatlar sadece yükseliyor” diyor. “Ve fiyatlar yükseldikçe, insanları gerçekten caydırmıyor gibi görünüyor.”
Çip kıtlığı arzın azalmaya devam etmesiyle birlikte fiyatlar muhtemelen yükselmeye devam edecek. Ford ve Volkswagen gibi otomobil üreticileri, bu çeyrekte üretime daha da kötü bir darbe almayı beklediklerini söylediler. Ford, üç aylık yatırımcı görüşmesi sırasında bu hafta yaptığı açıklamada, Ford’un başlangıçta beklediğinin yarısı kadar otomobil üreteceğini söyledi. Volkswagen’in patronu Herbert Diess, önümüzdeki birkaç ay için “Kesinlikle kriz modundayız” dedi. Bu şekilde gitmesi durumunda uzun bir süre boyunca araçlar yüksek fiyatlardan satılacaktır.