Dün büyük bir tanıtım ile beraber bir çok yeni ürününü alıcılara tanıtan Apple, bugün kötü bir haber aldı. REvil ismiyle anılan bir hacker yazılımı grubu Apple, Dell, HPE, Lenovo, Cisco, Microsoft ve daha pek çok teknoloji odaklı firmaya ait yüklü miktarda veriye eriştiğini iddia ediyor. Ele geçirdikleri bu veriler için şirketlerden rekor miktarda para istiyor.
Teknoloji devlerinin REvil’a karşı ne gibi bir tutum sergileyecekleri meçhul. Geçtiğimiz günlerde Facebook, Linkedin gibi birden fazla büyük firma hacklenmiş ve verilerini çaldırmıştı. Gün geçtikçe artan bu tarz veri açıkları, kullanıcıları korkuttuğu gibi şirketleri de zor durumda bırakıyor. Apple gibi sektörün öncüsü sayılan bir firmanın veri açığı ile karşı karşıya kalması, olayın ciddiyetini belli ediyor.



Hackerlar Apple ‘dan 50 milyon dolar talep ediyor!
REvil grubu elinde bulundurduğu güçlü veri açığı kozu ile ciddi tutarlar talep ediyor. Hackerlar şimdiden, Apple’ın dün akşamki Spring Loaded etkinliğinden önce alınan verilerin bir kısmını sızdırdı. Revil hacker grubu sızan bu bilgiler için 50 milyon dolar isteyerek, rekor seviyede fidye isteyen ilk grup oldu.
Birçok ürünün detayları açığa çıktı
Fidye grubu Apple Watch, MacBook Air, MacBook Pro ve bir diğer şirketin yeni ürünü olan Lenovo ThinkPad Z60m dahil olmak üzere birçok ürün hakkında veri topladığını iddia etti. Her geçen gün daha çok veri elde edebileceklerini ileri süren grup, Apple’a 1 Mayıs’a kadar süre verdi.
The Record tarafından paylaşılan bir öbür rapora nazaran REvil’in 50 milyon dolarlık fidye talebi, geçen ay Acer’dan istendiği ölçü ile tıpkı. Fakat bu olayla ilgili iki taraftan da rastgele bir takip süreci başlatılmadı. Acer bu durumun üstünü kapatmayı seçti.
Sızdırılan belgelerin yeni bir dizüstü bilgisayar tasarımı için şemalar içerdiği ileri sürülüyor. Lakin ele geçirilen bilgilerin hakikaten sav edildiği üzere şirket için hassas kıymetler taşıyıp taşımadığı bilinmiyor. Bu kadar geniş çaplı bir bilgi sızıntısının hangi bilgileri içerdiği şimdiki evrede bilmek olası değil.
Teknolojinin ilermesiyle beraber, eski tarz veri saklama şekilleri ortadan kalktı. Artık hemen hemen her şey dijital ve ulaşılması imkansız değil. Bundan dolayı bu tarz data hırsızlıkları çok daha kolay gerçekleşebiliyor.