“Metaverse” kelimesi, son birkaç ayda herhangi birimizin beklediğinden daha fazla kez söylendi ancak Meta (eski adıyla Facebook) bu bağlamda daha fazla çalışma yapıyor gibi görünüyor. Mark Zuckerberg metaverse evreninde yer almak istiyorsa, Meta muhtemelen bir kapasitede gerçekleşmesini sağlayacak. Ancak bu evrende yer almak isteyen tek şirket Meta değil. Amerikan havacılık firması Boeing, metaverse’de yer alarak tasarım sürecini iyileştirmeyi umuyor. Tabii ki, bunun tam olarak ne anlama geldiği hala belli değil.
Meta’ya sorarsanız, metaverse internetin bir evrimidir. Gerçek dünya ile mevcut sistemlerin yalnızca ima ettiği şekilde etkileşime giren sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik içeriğine sahip olacaktır. Pek çok kişi bunu Facebook’un daha fazla kişisel verimizi süpürüp paraya çevirmesinin bir yolu olarak görüyor. Boeing için metaverse, kritik tasarım sorunlarını çözmenin bir yolu olabilir. Boeing’in baş mühendisi Greg Hyslop’a göre, on kalite sorunundan yedisinden fazlası bir tasarım sorununa dayanıyor. Sadece bu “kalite sorunları” olarak adlandırmak tamamen yeterli değil – Boeing’in mühendislik başarısızlıkları son yıllarda hayatlara mal oldu.
Boeing, Metaverse ile Kazalara Son Vermek İstiyor

Boeing’in 737 MAX modeli, iki ölümcül kazaya neden olan Manevra Karakteristiklerini Geliştirme Sisteminde (MCAS) tekrarlayan bir arızadan muzdaripti. Uçaklar, Mart 2019’dan Kasım 2020’ye kadar küresel olarak yere indirildi. Müfettişler, Boeing’in kazalara yol açan mühendislik hatalarını görmezden geldiğini söylüyor. Şirket 2,5 milyar dolar ceza ve tazminat ödedi ve şimdi skandaldan çıkmak ve pazar hakimiyetini yeniden kazanmak istiyor. Bunu yapmak için Boeing, oraya ulaşmasına yardımcı olacak dijital teknolojileri geliştirmek için önümüzdeki on yılda 15 milyar dolar yatırım yapacak.
Boeing, kıdemli mühendis Linda Hapgood’u “dijital dönüşümden” sorumlu tuttu. Açıklamalara göre şirket, yeni amacı doğrultusunda 100’den fazla mühendisin yer aldığını bildirdi. 3D modeli ve Microsoft HoloLens teknolojisini kullanan Boeing, kaliteyi yüzde 90 oranında artırdı.
Ancak Boeing ilerler ve metaverse ne olursa olsun, bu sihirli bir kurşun değildir. Sektörde Boeing’in mühendislik becerisi yerine hissedar getirilerini vurguladığına dair bir his var. Şirketin uçakları şüphe altına girerken, NASA’nın Ticari Mürettebat Programında da SpaceX’in gerisine düştü. Boeing CST-100 Starliner, ilk olarak 2019’un sonlarında denenen demo uçuşunu henüz tamamlamadı.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!