Meta, (Eski adıyla Facebook) uygulamaları Messenger ve Instagram için yeni bir uçtan uca şifreleme kararı aldı. Peki bu kararla birlikte ne olacak?
Meta, kullanıcıların kendilerini güvende hissedebilecekleri ve kiminle konuştukları üzerinde kontrol sahibi olabilecekleri bir sistem geliştiriyor.
Messenger ve Instagram, uçtan uca şifreleme özelliğine ne zaman kavuşacak?



Meta hala Facebook olarak adlandırıldığında, uçtan uca şifrelemenin (E2EE) en erken 2022 yılına kadar Messenger ve Instagram’da kullanıma sunulacağını belirtti ancak artık durum böyle değil. Meta’nın küresel güvenlik sorumlusu Antigone Davis tarafından yazıldığı gibi, bu özellik yalnızca 2023‘te eklenecek.
Gecikmenin nedeni, sosyal medya şirketinin, gizliliğinizi ihlal etmeden (mesajlarınızın içeriğine okuma erişimi) çevrimiçi kötüye kullanımla mücadele etmeye devam edebileceği bir sistem geliştirmede yatmaktadır. Böyle bir sistemi geliştirmek için Meta, planlarına güçlü güvenlik önlemleri alıyor ve gizlilik ve güvenlik uzmanları, sivil toplum ve hükümetlerle ilişki kuruyor.
Özetle Meta, üç temel konuya odaklanan bir sistem geliştirmeyi amaçlamaktadır.
İlk özellik, şüpheli etkinliği arayan ve buna göre harekete geçen bir “proaktif algılama teknolojisi”nden oluşur. Bu teknoloji zaten yayında, ancak onu geliştirmek için sürekli geliştirme çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Meta, reşit olmayan bireyleri korumak, onları çevrimiçi tehlikeler hakkında eğitmek, hesaplarını gizli veya “yalnızca arkadaşlar” olarak varsayılan olarak ayarlamak ve daha önce bağlı olmadıkça yetişkinlerin onlarla mesajlaşmasını kısıtlamak için ekstra yol kat edecek.
Yaklaşımın ikinci kısmına gelince, sosyal medya şirketi kullanıcılara daha fazla kontrol vererek kiminle konuşacaklarını seçmelerine izin verecek. Meta, kullanıcıların kimin kendilerine mesaj gönderip kimin gönderemeyeceğine karar vermesine olanak tanıyan özellikleri zaten uygulamaya koydu. Rahatsız edici içerik içeren her şeyi ortadan kaldırarak Instagram’daki Direkt Mesaj isteklerini filtrelemek de mümkündür.
Üçüncü ve son husus için, sosyal medya devi, kullanıcıları zararlı mesajları bildirmeye teşvik edecek ve hatta Meta bunun bir sorun olmaya başladığına inanırsa onlardan bunu yapmalarını isteyecektir. Bildirilen mesajlar ve kullanıcılar daha sonra araştırılacak ve gerekirse ilgili mercilere bilgi gönderilecektir.
E2EE, WhatsApp‘ta zaten mevcuttur, mesajların içeriğinin yalnızca gönderen ve alıcı tarafından okunabilmesini sağlar ve bilgisayar korsanlarının ve suçluların bunlara erişmesini ve kötü amaçlarla kullanmasını önler.
Davis, “Uçtan uca şifrelemeyi kullanıma sunarken, kamu güvenliği çabalarına yardımcı olurken, onları gizlilik korumalı bir şekilde güvende tutmak için uygulamalarımızda, hesap bilgileri ve kullanıcılardan gelen raporlar genelinde şifrelenmemiş verilerin bir kombinasyonunu kullanacağız. Bu tür bir çalışma, WhatsApp’tan çocuk güvenliği yetkililerine hayati raporlar yapmamızı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.
Meta, E2EE’yi diğer mesajlaşma uygulamalarına uygulamaya çalışırken, Facebook ağını çökerten olaydan sonra Telegram ve Signal gibi alternatiflerin popülaritesi artıyor.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!