Windows 11 vs Windows 10 karşılaştırmamızda, her iki işletim sisteminin arasındaki farkların neler olduğunu gözden geçireceğiz.
Windows 11, tasarım açısından Windows 10’dan büyük bir farklılığa işaret ediyor, ancak iki işletim sistemi kaputun altında çok benzer. Artık belirli cihazlarda kullanılabilen ve Microsoft’un beklediğinden daha hızlı bir şekilde kullanıma sunulan yeni işletim sistemi ile Windows 11 ile Windows 10’u karşılaştırmak hiç bu kadar önemli olmamıştı. İşte iki işletim sisteminin farkları:
Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu

Windows 11 ve Windows 10 arasındaki farklara bakıyorsanız, en büyük değişikliklerden birisi Başlat Menüsü ve Görev Çubuğudur. Windows 11’de Microsoft, Görev Çubuğunu ve Başlat Menüsünü ekranda ortalar. Bu, biraz daha MacOS ve ChromeOS gibi görünmesini sağlar.
Başlat Menüsünden bahsetmişken, Windows 11’de biraz daha basittir. Yalnızca statik bir uygulama listesi ve ardından en altta en sık kullandığınız belgeler görürsünüz. Uygulamalarınızı genişletebilir, listede gezinebilir ve uygulamaları istediğiniz gibi sabitleyebilirsiniz. Başlat Menünüzdeki bilgileri gerçekten bir bakışta görmek istiyorsanız, Windows 10 en iyisidir.
Diğer büyük değişiklik, Görev Çubuğundaki hava durumunu ekranın sol tarafına taşımayı da içerir. Bu, Windows 10’da Haberler ve İlgi Alanları olarak biliniyordu, ancak Windows 11’de bunun yerini Widget’lar alıyor. Hava durumunu görmeye devam edeceksiniz, ancak en sevdiğiniz haberler, spor skorları, trafik ve daha fazlası gibi diğer şeyleri de göreceksiniz.
Ancak Görev Çubuğunuzu ekranın sağına veya soluna sabitlemek istiyorsanız, kötü haberlerimiz var. Windows 11’de olduğu gibi artık bunu yerel olarak yapamazsınız, Görev Çubuğu yalnızca altta kalır.
Performans
Windows 10 ile karşılaştırıldığında, Windows 11 bilgisayarınızın hızını artırmak için bir miktar potansiyele sahiptir. Microsoft, bir YouTube videosunda Windows 11’deki performans avantajları ve optimizasyonlardan bahsetti. Genel olarak, Windows 11’deki performans avantajları, daha yeni işletim sisteminin Görev Yöneticisi’ni açtığınızda genellikle gördüğünüz sistem işlemlerini işleme biçimine bağlıdır.
Windows 11’deki diğer performans değişiklikleri, bilgisayarınızın uyku modundan çıkma ve bekleme süresini yönetme şeklini etkiler. Windows 10’a kıyasla Microsoft, Windows 11’de, PC uyku modundayken RAM’inizin enerjili kalabileceğini, bu nedenle diğer her şey yokken gücü olduğunu belirtti. Bu, bilgisayarınızın uyku modundan %25 daha hızlı uyanmasına yardımcı olacaktır.
Uyumluluk

Birçoğu için, Windows 10 ve Windows 11 arasındaki fark, uyumluluktan kaynaklanmaktadır. Windows 11, Windows 8.1’in piyasaya sürülmesinden bu yana desteklenen CPU’larda ilk önemli değişikliği işaret ediyor. En yeni işletim sistemini istiyorsanız, Intel Core 8. nesil veya daha yeni bir işlemciye ya da AMD Ryzen 2000 veya daha yeni bir işlemciye ihtiyacınız olacak.
Bu, birçok bilgisayarın resmi olarak desteklenmesini engeller. 8. nesil Intel işlemciler 2017’nin sonlarında geldi ve Ryzen 2000 yongaları 2018’e kadar gelmedi. Kısacası, bilgisayarınız dört yaşından büyükse, Windows 11 tarafından desteklenmeme ihtimali yüksektir.
Güncellemeler
Windows 11, Windows 10’un altı aylık güncelleme temposundan tek bir yıllık güncelleme lehine ayrıldı. Microsoft, Windows 10’u 2025’e kadar desteklemeye kararlı ve kısa süre önce Windows 10’un da yılda yalnızca bir kez güncelleme alacağını duyurdu. Bir sonraki güncellemenin Kasım 2022’de yayınlanması planlanıyor.
Windows’un en son ve en iyi sürümünü gerçekten istiyorsanız, olmak istediğiniz yer Windows 11’dir. Windows’un en güvenli sürümünü istiyorsanız, Windows 11’e güncelleme yapmak da isteyebilirsiniz.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!