Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından Whatsapp, Facebook‘un radikal kararları sonrası kullanıcılarına kabul etme zorunluluğu bulunan bir bildirim gönderdi. Kullanıcıların kişisel bilgilerinin Facebook ve şirketleri tarafın kullanılmasını da içeren koşulları içinde bulunduran gizlilik sözleşmesi bildirimi, sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcıların WhatsApp hesapları, bugün itibariyle kısıtlanma sürecine girecek. Peki sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcıları neler bekliyor? Detaylar haberimizde.
Geçtiğimiz aylarda ilk kez gündeme gelen ve kişisel bilgilerin bulunduğu verileri ihlal ettiği gerekçesiyle birçok kişiden tepki toplayan yeni WhatsApp gizlilik sözleşmesi kapsamında, Facebook ve şirketlerinin daha önce hiç olmadığı kadar kapsamlı kişisel verilerine ulaşmasının önü açılıyor.
Whatsapp gizlilik sözleşmesini kabul etmeyen kullanıcıları ne bekliyor?

Gizlilik sözleşmesi onay süreci kullanıcılara bir seçenek sunmaktan çok zorla kabul ettirmeye çalışıyor gibi görünüyor. Uygulamayı kullananlara reddetme seçeneği bulunmazken, Whatsapp tarafından sunulan yeni gizlilik sözleşmesini onaylamayan kullanıcılar kademeli olarak başlayacak uygulama kısıtlamaları yüzünden uygulamanın tüm işlevlerini kullanamayacak.
Kısıtlama süreci neleri kapsıyor?
- 15 Mayıs tarihi itibariyle hiçbir kullanıcının hesabı silinmeyecek ve Whatsapp hâlâ kullanılabilir durumda olacak.
- Whatsapp gizlilik sözleşmesi bildirimi belirli bir süre sonra sürekli olarak kullanıcıların karşısına çıkacak. Onaylamayanların uygulamayı kullanması mümkün olmayacak.
- Uygulaması kısıtlanan kullanıcılar sohbetlerine erişemeyecek ancak gelen sesli ve görüntülü aramaları cevaplayabilecek.
- Uygulama bildirimleri açık olan kullanıcılar gelen mesajlara yanıt verebilecek ve cevapsız çağrılara geri dönüş sağlayabilecek.
- Birkaç hafta sonunda ise mesaj, görüntülü veya sesli arama işlevleri tamamen kısıtlanmış olacak.
Bu konunun ilk gündeme gelmesinden bu yana büyük tepki toplamıştı. Rekabet Kurulu, Facebook ve WhatsApp hakkında soruşturma başlatmıştı. Şirket ise herhangi bir geri adım atmayarak; ilk olarak 8 Şubat’ta başlaması planlanan kısıtlamalara, kullanıcılara gelen, gizlilik sözleşmesindeki değişimleri daha iyi açıklayabilme gerekçesiyle 15 Mayıs tarihinde başlayacağını duyurmuştu.
WhatsApp, gizlilik sözleşmesi sebebiyle diğer online mesajlaşma uygulamalarına büyük bir kullanıcı kitlesinin geçmesine sebep olmuştu. Facebook merkezli şirket, şu an için kullanıcılara iki seçenek sunuyor.
Sözleşmenin kabul edilmesi veya daha önceki sohbetlerinizi Android veya iOS cihazlarda kullanılabilir diğer online mesajlaşma programlarına aktarabilme seçeneklerini kullanıcılara sunan WhatsApp’ın bu gizlilik sözleşmesi kısıtlamasının başlamasının ardından şirkete gelecek tepkilere cevaben nasıl bir açıklama yapıp yapmayacağı şu an için merak konusu olmaya devam ediyor.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!
Diğer yazılarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz.