NASA, Yeni Devasa Roket Fırlatışı İçin Gün Sayıyor

NASA, geliştrdiği devasa yeni nesil roket projesi için yapılan Uzay Fırlatma Sistemi‘ni (SLS) ilk kez 2022 yılının Şubat ayında, NASA’nın insanları Ay’a geri gönderme yolculuğunda kritik bir test uçuşuyla uçurmayı hedefliyor. Bununla birlikte, çok gecikmeli aracın nihayet uçabilmesi için hala çok sayıda test yapılması gerekiyor.

Yeni NASA roket fırlatışı için hazırlanıyor

Ağustos ayında söylentileri çıkan yeni hedef tarihin teyidi, mühendislerin Uzay Fırlatma Sistemini veya SLS’yi NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi‘ndeki devasa hangarına tamamen yerleştirmesinden bir gün sonra geldi. 322 fit yükseklikte duran SLS, Özgürlük Anıtı’ndan daha uzun olmasıyla dikkat çekiyor. Yığının tepesinde, insanları derin uzaya taşımak için geliştirilen yeni bir uzay aracı olan NASA’nın Orion mürettebat kapsülü var. Ancak, SLS gelecek yıl ilk kez uçtuğunda, gemide hiç kimse olmayacak. Test görevi, Ay çevresinde dört ila altı haftalık bir yolculuğa boş bir Orion kapsülü gönderecek.

SLS’nin ilk uçuşu, NASA’nın Artemis programındaki ilk büyük uçuş olan Artemis I olarak biliniyor. Uçuş başarılı olursa, SLS ve Orion’un bir sonraki görevi, NASA astronotlarını Ay çevresinde benzer bir yörüngede taşıyacak olan Artemis II olacak. Program, ilk kadın ve ilk siyahi insanın Ay’ın yüzeyine inmesiyle sona erecek. Trump yönetimi sırasında, Başkan Yardımcısı Mike Pence, NASA’ya bu inişi 2024 gibi erken bir tarihte gerçekleştirmesi için meydan okudu.

Görevin karmaşıklığı ve çok sayıda gecikme göz önüne alındığında, bu zaman çizelgesi o zamandan beri sorgulandı. Başlangıçta NASA, SLS’nin 2017’de ilk kez uçmasını öngörmüştü, ancak ilk çıkışı, yanlış yönetim ve maliyet aşımları nedeniyle sürekli olarak geri çekildi. Bu arada, NASA’nın insanları Ay’ın yüzeyine indirmek için SLS ve Orion’un tek başına yapamayacağı bir ay iniş aracına da ihtiyacı var. Uzay ajansı, SpaceX‘e insanları Ay’ın yüzeyine götürmek için Starship adlı yeni aracını geliştirmesi için bir sözleşme verdi. Ancak aracın önünde hala uzun bir geliştirme yolu var ve NASA sözleşmesini almayan rakip Blue Origin tarafından açılan davalar süreci karmaşıklaştırdı. O zaman hala zaman çizelgesini tutabilecek yeni uzay giysileri geliştirme meselesi var.

Şimdilik NASA, çoğunlukla Artemis I’i yerden kaldırmaya odaklanmış durumda. Her şey yolunda giderse, NASA bu yılın sonlarında tamamen hazırlanmış olan SLS’yi fırlatma rampasına çıkarmayı planlıyor. Gelecek yılın başlarında, misyon ekibi, roketi, uçuş için kullanacakları itici gazlarla ancak roketin motorlarını ateşlemeden dolduracakları, ıslak elbise provası olarak bilinen şeyi yapacak. Bu tamamlandığında, NASA, uçuştan önce tekrar fırlatma rampasına yuvarlamadan önce ek kontroller için roketi hangarına geri götürecek.

NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi’ndeki SLS program yöneticisi John Honeycutt, “COVID ve büyük fırtınalarla (en son, Kasırga Ida) karşı karşıya kaldığımız çeşitli zorluklara ve test tesislerimiz üzerindeki etkilere rağmen, bizi bugün olduğumuz yere getiren ekipten daha fazla gurur duyamayacağımı söylüyorum.” ifadelerini kullandı.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri TwitterInstagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Semih Akşehirli
Semih Akşehirli
2002 yılında Uşak'ta doğan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren Semih Akşehirli, teknolojiye ve birçok sektöre olan ilgisi üzerine yazılar yazmakta.
İlgili İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kategoriler

En Güncel Haberler

Ferrari Nasıl Kuruldu? | Ferrari’nin Kuruluş Hikayesi

Ferrari'nin Kuruluşu Ferrari, İtalya'nın gururu olan otomobil üreticilerinden biridir. Lüks ve performans odaklı araçlarıyla dünyanın dört bir yanında tanınmaktadır. Ferrari'nin kuruluşu, 20. yüzyılın başlarına kadar...

En Büyük Meme Coin’ler Neler?

Meme coin'ler, internette popüler kültürün bir parçası haline gelen meme'lerden esinlenerek oluşturulan kripto paralardır. Meme coin'ler genellikle dalga geçme amacıyla oluşturulurlar ve çoğunlukla değersizdirler....

Formula 1 Tarihinin İstatiksel Olarak En İyi Pilotları

Formula 1, dünya genelinde milyonlarca insan tarafından takip edilen bir yarış serisidir. Formula 1 tarihinde, birçok pilot ismi yerini aldı ve bu isimler, yarış...