Microsoft şu anda Teams iletişim uygulamasını kullanan 145 milyon kullanıcıya sahip. Şirket, Ekim 2020’de salgın sırasında Teams kullanımının günlük 115 milyon aktif kullanıcıya yükseldiğini açıklamasından bu yana yüzde 26 gibi daha büyük bir yükselme görüldü. 30 milyon kişi daha her gün Teams kullanmaya başladı.
145 milyon sayısına pandemi ve bu tarz ağır kapanmalar olmadan önce değerlendirmek gerekirse, Microsoft’un günde yaklaşık 32 milyon aktif Microsoft Teams kullanıcısı vardı. Bu, birkaç hafta içinde 75 milyona sıçradı ardından bu sayılar, pandeminin ilk günlerinden bu yana iki katından fazla arttı. Şirketin bu tarz bir amacının olduğu ise aşikardı. Daha çok bulut depolamaya ve Teams gibi “online” toplantılara teşvik ediyordu.



Microsoft rakipleri ne durumda?
Her zaman olduğu gibi, rakip hizmetlerle karşılaştırmak zor. Google ve Zoom, günlük aktif kullanıcıları açığaçıkarmaz ve daha belirsiz, günlük aktif katılımcıları tercih eder. Bu, tek bir kullanıcının bir gün içinde farklı toplantılara katılırsa birden çok kez sayılabileceği anlamına gelir. Zoom, geçen yıl 300 milyon günlük aktif katılımcıya sahip olduğunu açıkladı ve Google geçen yıl 100 milyon günlük aktif katılımcıya sahip olduğunu söyledi. Fakat bunlar Teams kadar berrak sayılar değil. Bundan dolayı karşılaştırmak olanaksız hale geliyor.
Slack, geçen yıl pandeminin başlangıcında 12,5 milyon eşzamanlı kullanıcısı olduğunu açıkladı, ancak şirket o zamandan beri günlük aktif kullanıcı sayısından kaçınıyor. Microsoft’un hızlı büyümesi, hizmetin bu yıl neden sorunlar yaşadığını açıklayabilir. Ekipler, bu ayın başlarında benzer bir kesinti ve geçen ay bağlantı sorunlarının ardından, bu sabah birçok kullanıcı için dünya çapında iki saatliğine kapatıldı. Buna rağmen Teams pek çok kullanıcı ve şirketin göz bebeği olmaya devam ediyor.
Yine de sabah saatlerinde yaşanan 2 saatlik kapanma, milyonlar tarafından tercih edilen bir platform için oldukça kötü bir imaj çiziyor. Pandeminin bu şekilde devam etmesi durumda, Team gibi uygulamalar daha da yaygınlaşacak ve kullanıcı sayıları ciddi oranda artacak. Çoğu şirket, evden çalışmayı kalıcı olarak uygulama çalışmalarına başladı. Gerek maliyetin düşük olması gerekse kullanıcılar tarafında kolaylık sağlaması bu tarz çalışma şekillerini tercih edilebilir kılıyor.