iPhone cihazlara virüs bulaşır mı? Cihazınızı kötü amaçlı virüslerden koruma yöntemleri nelerdir?
Virüsler ve toplu olarak kötü amaçlı yazılım olarak bilinen diğer kötü amaçlı yazılım türleri, teknoloji dünyasının üzerinde kara bir bulut gibi asılı kalır. PC’lerde ve Mac’lerde ve çoğu masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda bir tür virüsten koruma yazılımı bulunur.
Peki ya iPhone’lar? Onlar da risk altında mı?
iPhone Cihazlara Virüs Bulaşır mı?



Kimlik erişim yönetimi şirketi Okta’nın Siber Güvenlik Stratejisi Başkan Yardımcısı Marc Rogers’a göre, iPhone’lara yönelik saldırılar “oldukça nadirdir ve ulus devletler adına gerçekleştirilenler gibi yüksek değerli saldırılara karşı izole olma eğilimindedir.”
McAfee’nin Baş Bilimcisi Raj Samani de aynı fikirde. Ayrıca iPhone’lara yönelik saldırıların Android cihazlara yapılan saldırılardan çok daha nadir olduğunu söylüyor.
Android’ler kötü amaçlı yazılımlar için çok daha verimli bir ortama sahiptir, çünkü işletim sisteminin çok fazla sürümü vardır ve işletim sisteminin belirli model telefonlarda güvenlik güncellemeleriyle ne zaman veya ne zaman yamalanacağına karar verecek olan Google değil, taşıyıcılardır.
Buna karşılık, Apple cihaz sahipleri işletim sistemi yazılımlarını çok daha sık günceller ve Apple, Android ekosisteminde bulunan aynı miktarda işletim sistemi parçalanmasıyla uğraşmak zorunda değildir.
Apple’ın üçüncü taraf uygulamalarının ve hizmetlerinin özel olarak onaylanmasını ve App Store aracılığıyla incelenmesini gerektiren yaklaşımı için başka bir terim olan duvarlı bahçe, kötü amaçlı yazılımların tüm telefonun kontrolünü ele geçirmesini etkili bir şekilde önler.
Ancak ne kadar küçük olursa olsun, iPhone virüslerinin tehdidi hala çok gerçektir. Samani, iOS cihazlarına bulaşan ve genellikle e-posta veya SMS mesajları yoluyla iletilen kötü amaçlı yazılım örneklerini sık sık gördüğünü söylüyor.
Samani, iPhone’ların karşılaştığı en ciddi tehdidin sahte uygulamalar – kötü amaçlar için diğer meşru uygulamalar gibi görünen uygulamalar – ve kullanıcıları kötü aktörlere çeşitli hesap bilgileri vermeleri için kandıran kimlik avı saldırıları olduğunu düşünüyor.
iPhone’unuzu Virüslerden Koruma
Ortalama bir kullanıcı için risk oldukça düşük olsa da, hala alabileceğiniz önlemler var ve neyse ki çoğu az çaba gerektiriyor.
Hem Samani hem de Rogers, telefonunuzu “jailbreak yapmaktan” kaçınmanızı tavsiye ediyor. Jailbreak, iOS’ta resmi Apple App Store’da bulunmayan uygulamaları yüklemenize izin veren ve cihazınızı Android gibi kullanmanızı sağlayan yetkisiz bir değişikliktir.
Rogers, iPhone’unuzu güncel tutmanın anahtar olduğunu da kabul ediyor. Bunun yanı sıra yalnızca güvendiğiniz geliştiricilerden güvendiğiniz uygulamaları yüklemenizi öneriyor.
iPhone virüsleri riski altında olduğunuzu düşünüyorsanız, Rogers birden fazla cihaz kullanmanızı ve “farklı kişileri (iş ve kişisel yaşam gibi) tamamen ayrı tutmanızı, böylece maruziyeti daha da azaltmanızı” öneriyor.
Yazımızın devamında bir iPhone’da virüs bulunup bulunmadığını nasıl bulabileceğinizle ilgili detaylara yer vereceğiz!