Huawei kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei’nin, Çin teknoloji devinin personelini, yıkıcı ABD yaptırımlarının etkisini hafifletmenin bir yolu olarak şirketi büyük bir yazılım gücüne dönüştürmeye çağırdığı bildirildi. Reuters tarafından görüntülenen dahili bir notta Ren, Huawei’nin yazılıma odaklanması gerektiğini çünkü sektör “ABD’nin kontrolü dışında ve daha fazla bağımsızlık ve özerkliğe sahip olacağız” diyor.
Huawei, ABD firmalarının onunla iş yapmasını yasaklayan yaptırımlar nedeniyle şu anda donanım ürünlerinin çoğunu toplu olarak üretemiyor ve bu durum şirketin gelirlerini ciddi şekilde etkiliyor. Amerika pazaranın Dünya’nın en büyük marketi olması ve Huawei’nin buradan mahrum kalması ciddi satışlara engel oluyor.
Huawei yazılıma yönelecek
Şirket, yaptırımları hafifletmek amacıyla yongaları ve bileşenleri stokladı, ancak rezervler sınırlı ve bazı durumlarda hızla kullanımdan kaldırılmaları gerekiyor. Huawei’nin akıllı telefonlarında Google uygulamalarını ve hizmetlerini kullanması da engellendi. ABD, Xiaomi ve TikTok gibi diğer Çinli şirketlere karşı hamlelerini hafifletmesine rağmen, Biden yönetimi Trump dönemi yaptırımlarından herhangi birini tersine çevireceğini işaret etmiyor. Ren, bu iklim nedeniyle çalışanlara, Huawei’nin MindSpore, bulut AI platformu ve çeşitli cihazlar için HarmonyOS işletim sistemi dahil olmak üzere yazılıma odaklanacağını söyledi. Şirketin ABD dışındaki büyük pazarlarda rekabet etmeyi planladığı söyleniyor. Ren, Reuters’a göre, “Avrupa, Asya Pasifik ve Afrika’ya hakim olduğumuzda, ABD standartları bizim standartlarımıza uymazsa ve ABD’ye giremezsek, ABD bölgemize giremez” diye yazdı. Huawei’nin yazılım stratejisinin önemli bir parçasının ortaya çıkması çok uzun sürmeyebilir. Bugün şirket, WeChat’te HarmonyOS ile ilgili 2 Haziran için büyük bir duyuru yapan bir tanıtım resmi gönderdi. İşletim sistemi henüz akıllı telefonlarda piyasaya sürülmedi ve ilk odak noktası IoT cihazları ve TV’ler oldu.
Huawei, Asya merkezli bir şirket olarak gerek üretimiyle gerekse hamleleri ile başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere batı ülkelerinde hoş karşılanmıyor diyebiliriz. Fakat Türkiye dahil pek çok ülkede kendini kabul ettirmiş bir marka haline gelen Huawei, ilerleyen dönemlerde Amerika pazarına ihtiyaç duymayacak duruma gelebilir; hatta yeterince iyi olursa Amerika ona gelebilir. Yine de teknolojinin kalbinin hala ABD’de attığını unutmamak lazım.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!