En çok tercih edilen sosyal medya uygulamalarından Facebook, bir ilk ile karşı karşıya kaldı!
Facebook, Kullanıcı Kaybediyor
Kuruluşundan bu yana, Facebook’un kullanıcı sayılarındaki değişim genellikle yukarı yönlü olmuştur. Ancak Çarşamba günü, hisse senetlerinin kabaca yüzde 20 düşmesine neden olan, beklenenden daha düşük reklam büyümesiyle birlikte şirket, küresel olarak ilk üç aylık günlük kullanıcı düşüşünü bildirdi.

Yaklaşık 200 milyar dolarlık piyasa değerini anında silen devasa hisse senedi düşüşü, Facebook’un kurumsal olarak Meta olarak yeniden markalaşmasının, yatırımcıları ana iş sosyal medyadaki sorunlardan uzaklaştırmak için yeterli olmadığını gösteriyor. Geçen çeyrekte Facebook, Instagram ve WhatsApp‘ta kullanıcı büyümesi temelde sabit değildi, aynı zamanda ana Facebook uygulaması, reklamcılık yoluyla en çok para kazandığı Kuzey Amerika’da günlük 1 milyon kullanıcı kaybetti. Bu düşüş, bir şirket sözcüsünün şirket tarihindeki ilk ardışık düşüş olduğunu doğruladığı, küresel olarak ise Facebook’un günlük kullanıcılarında genel bir düşüşe yol açtı.
Önceki çeyrekte 1,93 milyar olan günlük kullanıcı sayısının 1,929 milyara düşmesi, muhtemelen Facebook’un gençlerle artan ilgisizliğinin bir yansımasıdır. Meta, Instagram’ın kullanıcı sayılarını kırmıyor, ancak tüm uygulamalarındaki günlük kullanıcılar, üçüncü çeyrekten yalnızca 10 milyon kullanıcı ekleyerek, neredeyse 2,82’ye yükseldi.
Meta, Kâr Etmeye Devam Ediyor
Meta, yalnızca geçen yıl, çoğunlukla reklamlardan yaklaşık 40 milyar dolar kâr etti. Ama aynı zamanda Quest VR başlığı, VR yazılımı, yakında çıkacak AR gözlükleri ve metaverse ile ilgili diğer girişimlerden sorumlu bölüm olan Reality Labs’da milyarlarca dolar kaybediyor. Bu bölüm geçen yıl 10.2 milyar dolar kaybetti ve 2.3 milyar dolar gelir bildirdi. Meta, Quest satışlarının sayısını henüz açıklamadı, ancak üçüncü taraf tahminleri, sayıyı 10 milyon birim civarında bir yere sabitliyor. Zuckerberg, Çarşamba günü yatırımcılarla yaptığı bir kazanç görüşmesinde, Meta’nın bir sonraki VR kulaklığının bu yıl içinde piyasaya sürüleceğini ve “fiyat yelpazesinin en yüksek noktasında” olacağını söyledi.
Önümüzdeki yıllarda Reality Labs harcamalarını artırmayı planladığını ve bir sonraki büyük bilgi işlem platformu olarak AR ve VR kombinasyonunu gördüğünü açıkça belirtti. Meta’nın şu anda karşı karşıya olduğu en büyük sorunun, bu yatırımların bedelini ödeyen sosyal medya işi olduğu açık.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!