Dünya’da gün geçtikçe yatırımlar devlet elinden daha çok özel sektöre kaymaya devam ediyor. Arz talep dengesine göre gelişen bu durum, pek çok değerli şirketin kurulmasına, yükselmesine ve bazen de yok olmasına sebebiyet verebiliyor. Kısacası burada önemli olan Dünya’nın ne istediği ve neye ihtiyacı olduğu diyebiliriz. Bu doğrultuda bazı şirketler fazla fazla değerlendi, peki bunlar hangileri? Dünya’nın en değerli 5 şirketi hangisi?

Dünya’nın En Değerli 5 Şirketi Hangisi?
5. Amazon: 1.560 Trilyon Dolar
Amazon, 90’lı yıllarda Jeff Bezos tarafından hayata geçirilen ve şu an sıkça kullandığımız internet üzerinden alışverişin temellerini atan bir şirket. Onlarca ülkede binlerce çalışanı ile çeşitli hizmetler sunan Amazon, aynı zamanda pek çok farklı küçük şirketin de sahibi.

4. Alphabet: 1.773 Trilyon Dolar
Amerika merkezli faaliyet gösteren bir şirket olan Alphabet, Google’ın ve diğer birkaç yan şirketin sahibidir. Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1998 yılında Stanford Üniversitesi’nde okudukları dönemde kurulan Alphabet, 1.773 trilyon dolarlık piyasa değeri ile dünyanın dördüncü en büyük şirketidir. California merkezli Google, 2022 itibariyle %91,9’luk pazar payıyla dünya çapında arama motoru segmentinde tartışmasız liderdir.

3. Saudi Aramco 1.980 Trilyon Dolar
Suudi Aramco (Suudi Arabistan Petrol Şirketi), 2019’da ancak iki yıl önce halka açıldı ve 1.987 Trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın üçüncü büyük şirketi. Suudi hükümetine ait olan Aramco, 270 milyar varil ham petrol rezervi ile dünyanın en büyük ikinci şirketi olarak kabul ediliyor.

2. Microsoft 2.221 Trilyon Dolar
Dünya’nın açık ara farkla en büyük yazılım şirketi olan Microsoft, kurulduğu tarihten bu yana Windows işletim sistemi ile önderliğini koruyor.

1. Apple 2.750 Trilyon Dolar
Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulduğu günden bu yana ciddi başarılara imza atmış olan Apple, ürettiği iPhone, Mac, iPad gibi orijinal ve sade ürünleri ile Dünya’nın en değerli şirketi olmayı başardı. Son dönem cihazlarında kutudan çıkmayan şarj aleti ve kablosu sayesinde de milyarlarca dolar kar etti.

Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!