Apple, rakiplerini Apple Pay mobil ödeme sisteminden dışladığı için Avrupa Birliği tarafından antitröst suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. AB, Apple’ın iOS’ta mobil cüzdanlardaki hakim konumunu kötüye kullandığı ön görüşüyle Apple’a resmi bir “İtiraz Beyanı” gönderdi. Kararda, “Komisyon, Apple’ın mobil cüzdan uygulama geliştiricilerinin cihazlarındaki gerekli donanım ve yazılıma (‘NFC girişi’) erişmesini engelleme kararını kendi çözümü olan Apple Pay’in yararına değerlendiriyor. “Bugünün İtiraz Beyanı, yalnızca mağazalardaki ödemeler için üçüncü taraf mobil cüzdan geliştiricileri tarafından NFC girdisine erişimle ilgili sorunu ele alıyor.” AB’ye göre, Apple’ın dışlayıcı davranışı “iPhone’larda mobil cüzdanlar için tüketiciler için daha az yenilikçiliğe ve daha az seçeneğe yol açıyor.“

Apple Pay Rekabeti Engelliyor mu?
Bu, Apple aleyhindeki antitröst işlemlerinin yalnızca ilk resmi aşamasıdır ve şirket, Komisyonun itiraz listesine yanıt verme şansına sahip olacaktır. AB, bir İtiraz Beyanının gönderilmesinin “soruşturmanın sonucuna peşin hüküm vermediğini” not etti.
Bugünkü karar, geçen yıl şirketin rakip müzik akışı hizmetlerini haksız yere cezalandırdığı yönündeki suçlamaları takip ediyor. AB, Apple’ın küresel gelirinin (36 milyar dolar) yüzde 10’una kadar para cezası verme ve şirketin iş uygulamalarında değişiklik yapmaya zorlama imkanına sahip. Ancak pratikte, Apple’ın suçlamalara muhtemel itirazına karşı verilen herhangi bir para cezası çok daha küçük olacaktır.
Apple, App Store’u Öne Çıkarmakla Suçlanıyor
Komisyonun Apple aleyhindeki ön görüşü, AB’nin Big Tech’in gücünü dizginleme girişimlerinde öncülük ettiğini bir kez daha gösteriyor. Geçtiğimiz haftalarda, dijital devlerin olumsuz etkilerine karşı koymayı amaçlayan iki büyük yasama eylemini onaylandı. Bunlar, şirketleri platformlarındaki zararlı içeriği daha sıkı kontrol etmeye zorlayan Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ve iş oyun alanını düzleştirmeyi amaçlayan ve daha küçük şirketlerin diğer şirketlerle rekabet etmesine izin veren Dijital Piyasalar Yasasıdır (DMA). en büyük şirketler.
Apple, özellikle şirketin App Store (Apple’ın önemli bir gelir elde ettiği) üzerindeki hakimiyetini gevşetenler olmak üzere, AB tarafından belirtilen bir dizi hükümlere itiraz etti.
Kaynak: The Verge