


Drone teknolojisi geliştikçe ve drone fotoğrafçılığı hobisi çoğaldıkça, bu alanda çalışmalar ve çekimler görmeye alışmıştık. Fakat maalesef yakın zamanda Antarktika’dan bir drone görseli görmeyi beklemeyin. Çünkü Antarktika’da drone kullanmak yasak! Peki neden?
Antarktika’da Drone Kullanmak Yasak! Peki Neden?
Antarktika dünyanın dibi olarak bilinir çünkü eğer bir küreye bakıyorsanız, kelimenin tam anlamıyla en altta yer alır. Güney Yarımküre’de yer alan ve Güney Kutbu’na ev sahipliği yapan bu kıta, gezegendeki beşinci en büyük ve en güneydeki kıtadır.
Kıyı boyunca kış sıcaklıkları 14° ile -22° Fahrenheit arasında değişir, ancak iç kesimlerde daha da soğuktur, burada sıcaklıklar kışın -76°F ve yazın -4°F’ye düşer. Aslında, Antarktika, yalnızca gezegendeki en rüzgarlı noktaya sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda şimdiye kadar kaydedilen en soğuk sıcaklığa da sahip olma rekorunu elinde tutuyor.
Bu çorak kar ve buz ülkesinin kendine ait diyebileceği hiçbir yerli insan nüfusu yok, sınırları içinde hiçbir ülke yok ve başka hiçbir hükümet buranın “sahibi” değil. Antarktika oldukça basit bir şekilde dünyadaki en uzak, çorak ve eşsiz kıta olarak kayıtlı. Yerli halkı olmamasına rağmen, Antarktika, birçok ulusun arazinin flora ve faunasının benzersiz çeşitliliğini incelemek için sürekli olarak bilim adamları gönderdiği bir dizi kalıcı araştırma üssüne ev sahipliği yapıyor.



1959’da on iki ülke, bu bozulmamış bölgenin yalnızca “barışçıl amaçlar” için kullanılmasını ve bilimsel araştırmalardan elde edilen tüm sonuçların özgürce paylaşılmasını sağlamak için oluşturulan Antarktika Antlaşması’nı imzaladı. Temelde Antarktika’nın tamamını bir doğa koruma alanı yaptı ve 2020 itibariyle elli dört ülke bu anlaşmanın bir parçasıydı.
Hiçbir Ülke Oranın Sahibi Değil!
Antarktika’nın gerçekte hiçbir ülkesi olmadığı için, gezginlerin oraya seyahat etmek için vize veya pasaporta ihtiyaçları yoktur. Ancak Güney Kutbu’na ticari uçuş olmadığı için ziyaretinizi oraya gitmek için lisanslı bir tur operatörü aracılığıyla ayarlamanız gerekecek. Ve Antarktika Antlaşması’nı imzalayan ülkelerden birinin vatandaşı olsanız da olmasanız da, oraya seyahat etmek için izne ihtiyacınız olacak. Ayrıca neden gittiğinizi, ne yapmayı planladığınızı açıklamanız, seyahatinizin çevre üzerindeki etkisinin ana hatlarını çizmeniz ve Antarktika Antlaşması’nın kurallarına uymayı kabul etmeniz gerekecek.
Uluslararası Antarktika Tur Operatörleri Birliği (IAATO), böylesine yaşanılmaz bir ortamda drone kullanımının yerel vahşi yaşam ve çevreye zarar vereceğine karar verdi.
Güncel teknoloji haberlerine anında ulaşabilmek için bizleri Twitter, Instagram ve Telegram üzerinden takip etmeyi unutmayın!