Dünya’nın e-ticaret devi olan Amazon, 2020 senesini çok güzel bir şekilde kapatmıştı. 2021’in ilk çeyreğinde de aynı başarıyı sergileyen şirket, büyümeye devam ediyor. Covid dolayısı ile evlerinde kalan pek çok kişi online alışverişi daha güvenli buluyor.
Dünya genelinde her şeyin dijitale kaymasıyla beraber alışveriş de bundan nasibini aldı. Fakat Amazon işleri bambaşka bir boyuta taşımış durumda. Sektörün açık ara farkla en büyüğü olan şirket, özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa’da yoğun ilgi görüyor.
Amazon, COVID-19 salgınına rağmen son derece başarılı bir 2020 geçirdi ve bu şiddetli yükseliş, 2021 için durma belirtisi göstermiyor. Şirket, 2021’in 1. çeyreğine ilişkin mali sonuçlarını paylaştı ve 108,5 milyar dolar net satış geliri elde etti. Bu, salgının küresel olarak yayılmaya başlamasıyla geçen yılın ilk çeyreğinde bildirilen 75,5 milyar $ ‘dan yüzde 44 oranında daha yüksek bir meblağa.
Amazon, ne kadar kazanıyor?
Karları da yıldan yıla yükselen şirket, bu yılın ilk çeyreğinde zirve yaparak 8.1 milyar dolar gelir elde etti. 2020’de şu anda, bildirilen tutar 2,5 milyar dolardı. Amazon, gelecek çeyrekte 100 milyar dolarlık net satış sınırını geçmeyi ve sonuçta 110.0 milyar ile 116.0 milyar dolar arasında bir yere yükselmeyi hedefliyor. Ancak Amazon’un satışları arttıkça, hükümetler şirketin üzerined daha fazla eğilmeye başlıyor. @AmazonNews Twitter hesabı, ABD Kongre üyelerini vergi yasaları hakkında dalga geçercesine bir tweet paylaşınca, ipler biraz daha gerildi.
Şirketin Twitter hesabı aynı zamanda, “İşçiler siparişleri yetiştirebilmek için şişilere işiyor.” iddilarını da yalanlayarak özür dilenmesi gerektiğini belirtti. Amazon CEO’su Jeff Bezos, geçtiğimiz günlerde yatırımcılara son yıllık raporlarını paylaşarak, Amazon Prime abonelerinin sayısının 2019’un 4. çeyreğinde 150 milyon abonelik bir önceki dönüm noktasından yaklaşık yüzde 33 artarak 200 milyon kişiye ulaştığını vurguladı. Bezos daha değiştirilmesi ve geliştirilmesi gereken pek çok şey olduğunun da altını çizdi. Amazon 2021 yılının 3. çeyreğinde Andy Jassy’nin CEO’su olarak, zor zamanlarda devasa satışlar ve kârlar sağlayabilecek, görünüşte durdurulamaz bir gücün dizginlerini eline alacak. Ayrıca, şirketin şu anda karşı karşıya olduğu büyük sorunları, özellikle de sendikalaşmayı ele alacak. Alabama, Bessemer’de başarısız bir sendika oylamasının ardından, işten atılan bir işçi diğer Amazon depo tesislerini sendikalaştırmaya çalışıyor. Fakat başarılı olması beklenmiyor.